تزریق ژل و فیلر
فیلرها یا پرکنندهها موادی ژل مانند هستند که برای پر کردن شیارهای عمیق شده پوست ، چروکها ، برجسته کردن لبها و گونهها ، پر کردن اسکارها و لیفتینگ پوست به کار میروند . از آن جایی که فیلرها میتوانند باعث حجم دهی خوب و نتایج قابل رویت در همان جلسه شوند و نیز هزینه و سختی کمتری از انجام جراحیهای زیبایی دارند ، لذا امروزه در جوان سازی پوست با استقبال بسیاری رو به رو گردیده اند . البته در امر جوانسازی پوست ، استفاده توام از فیلرها همراه با تزریق توکسین بوتولونیم و لیزر در فواصل مختلف میتواند نتایج قابل قبولتری را ایجاد نماید .
انواع مختلف فیلرها
انواع مختلفی از فیلرها تولید شدهاند ولی بیشترین نوع مورد استفاده در دنیا فیلرهایی از جنس «اسید هیالورونیک» هستند . هیالورونیک اسید به طور طبیعی و با غلظت بالا در بافت زمینهای پوست و در بافتهای نگه دارنده ای مثل غضروف و مایع مفصلی بدن ما وجود دارد که با افزایش سن غلظت و مقدار آن کاهش مییابد و این کاهش در پوست مسبب ایجاد شلی و چروک میباشد . بنابراین تزریق فیلر هایی از این جنس میتواند باعث ترمیم و احیاء چروکها ، پر کردن شیارهای طبیعی مثل خطوط خنده و خطوط لبی چانهای و همچنین سفتی و لیفتینگ پوست شود . اکثر فیلرهای از جنس اسید هیالورونیک بین شش ماه تا یکسال دوام دارند .
نوع دوم فیلرها که امروزه استفاده میگردند از جنس «کلسیم هیدروکسید آپاتیت» میباشد . این ماده معدنی که مشابه ترکیب طبیعی موجود در استخوان انسان است از قوی ترین فیلرهای موجود بوده و برای پر کردن شیارهای عمیق تر استفاده میگردد . از این فیلر برای گونه گذاری و پر کردن حاشیههای صورت هم استفاده میشود. این فیلر نیز دایمی نبوده و به طور متوسط بعد از یک و نیم سال تجزیه شده و از بین میرود .
نوع سوم فیلرهاکه از جنس «پلی لاکتیک اسید» و یا «پلی کربو لاکتونها» هستند، پس از تزریق در محل سبب تحریک تولید کلاژنها میگردند و عمدتا جهت پر کردن شیارهای نیمه تحتانی صورت به کار میروند . این مواد بر خلاف سایر فیلرها نتایج فوری نداشته و در عرض دوره چند ماهه باعث کلاژن سازی گردیده و نتایج اثر خود را نشان میدهند.
نوع بعدی فیلرها در واقع از جنس «چربی» بدن خود فرد هستند که طی مراحل لیپوساکشن از نواحی چربی دار بدن گرفته و پس از خالصسازی به منظور حجم دهی و یا رفع چروکهای عمیق در همان جلسه به عمق پوست تزریق میگردند که به مجموع این فرایند «لیپوترانسفراتولوگوس» گفته میشود.
فیلرهای با ماندگاری طولانیتر یا «نیمه ماندگار» هم وجود دارند که از میکروسفرهای مادهای به نام «پلی متیل متاکریلت» در ترکیب با کلاژن هستند و برای چروکهای عمیقتر و ایجاد حجم در گونهها و لبها بکار میروند . فیلرهای دیگر ماندگار از جنس «سیلیکون» و «پارافین» هم وجود دارند که بدلیل احتمال بالای عوارض جانبی دیگر مقبول نیستند. لازم به ذکر است که فیلرهایی از جنس کلاژن (شامل نوع گاوی و بیولوژیک) نیز وجود دارند که بدلیل ایجاد واکنشهای آلرژیک زیاد مورد استفاده نمیباشند.
طی تزریق فیلر چه اتفاقاتی میافتد ؟
ابتدا پزشک متخصص شما را معاینه و نواحی از پوست و صورت شما را که نیاز به بازسازی دارد ارزیابی کرده و با شما در میان میگذارد ، سپس نقاط خاصی در صورت علامتگذاری میگردد ، محلهای تزریق توسط یک ماده ضد میکروبی پاک شده و با بیحس کننده موضعی بیحس میگردد . انجام تزریق در هر ناحیه فقط چند دقیقه طول میکشد ، سپس نواحی علامت گذاری شده پاک و محل تزریق به کمک یخ سرد و توسط پزشک ماساژ داده میشود .
چند ساعت بعد از انجام تزریق شما میتوانید با ملایمت (بدون اعمال فشار در نواحی درمان شده) آرایش کنید . قابل ذکر است که اصلاح خطوط و چروکهای عمیق و اسکارها نیاز به تزریقهای متعدد داشته و با یک جلسه و یا مقدار کم فیلر نتایج کاملا قابل قبول بدست نمیآید .
ترمیم و خطر
دوره نقاهت خاصی پس از تزریق فیلر های پوستی وجود ندارد ، شما میتوانید همان روز به اکثر فعالیتهای خود باز گردید . به یاد داشته باشید که محل تزریق را نمالید ، فشار ندهید و گرم نکنید تا ماده تزریق شده به درستی در زیر پوست توزیع گردد . پس از تزریق عوارضی معمولی مانند تورم، قرمزی و کبودی و ناراحتی خفیف در محل ممکن است ایجاد شود که ظرف چند ساعت تا چند روز از بین میرود و نیاز به درمان ندارد .
عوارض جدی ناشی از تزریق فیلرها که خوشبختانه ناشایع هستند شامل موارد زیر میباشند:
تشکیل آنتی بادی یا پس زدن مواد فیلر – خون ریزی – نکروز پوستی – خارش ، قرمزی و تورم پایدار – عفونت محل تزریق – فلج موقت عضلات صورت – اصلاح زیاد یا کم – حرکت مواد فیلر به اطراف محل تزریق – در مورد فیلرهایی مثل کلسیم هیدروکسید آپاتیت که از مواد میکروسکوپیک گرانولر درست شده ، ممکن است تجمعاتی از این ماده در نواحی پر حرکت صورت ایجاد شود .
تزریق فیلر برای چه کسانی مناسب نیست؟
در اختلالات خونریزی دهنده ، دیابت ، بیماریهای قلبی عروقی ، بیماریهای عصبی عضلانی ، اختلالات اتو ایمون و آلرژی به مواد تزریقی ، همچنین در بارداری و شیردهی نباید تزریق صورت گیرد .
مهم است که بدانیم
فیلرهای تزریق شده به پوست دایمی نیستند و برای حفظ وضعیت نیازمند به تزریق دوباره هستید اما علاوه بر طول عمر تعریف شده هر نوع فیلر، روند سالمند شدن پوست شما و این که بدن شما چه قدر سریع فیلر را تجزیه خواهد کرد ، فواصل تکرار دوباره فیلر را تعیین میکند. اگر شما تصمیم به درمان دوباره نداشته باشید ظاهر چروکها به وضعیت اولیه بر میگردد و حجم گونهها و لبها کاهش مییابد . برای جلوگیری از عوارض جدی ، در انتخاب پزشک متخصص و مورد اعتماد خود دقت نمایید چرا که عدم مهارت و دانش کافی در انجام تزریق و نیز استفاده از انواع متفرقه و ارزان قیمت فیلرها میتواند عواقب جدی بدنبال داشته باشد.
برخی از کاربردهای تزریق ژل و فیلر
برای بر طرف کردن خطوط Marrionette ( خطوطی که از گوشه لب به طـرف چـانه کــشیده می شوند )
برای بر طرف کردن آن دسته از خطوط اخم که در حالت استراحت دیده می شوند و با تزریق بوتاکس به تنهایی برطرف نمی شوند
در مواردی که در اثر مشکلاتی مانند سالک یا آکنه زخمهای عمیق و گود دارند
برای اصلاح گودی زیر چشم
برای برجسته سازی لب ها
برای برطرف کردن آن دسته ازخطوط پیشانی که در حالت استراحت دیده می شوند و با تزریق بوتاکس به تنهایی برطرف نمی شوند.
محاسن تزریق ژل :
تزریق ژل و پرکننده های بافتی سریع انجام می شود و حداکثر به استفاده از یک بی حسی موضعی نیاز دارند.
نتایج فوری مشخص می شوند.
ژل ها نتایج تقریبا ” نامحسوسی ایجاد می کنند که می توانند انتظارات شما را از تغییر برآورده نمایند.
معایب تزریق ژل :
این مواد موقتی هستند و نیازمند تزریقات مجدد برای فراهم کردن خواسته شما هستند.
برخی افراد ممکن است به این محصولات حساس باشند و تورم و کبودی را بدنبال تزریق تجربه نمایند.
نتایج بستگی به مهارت و دانش تزریق کننده دارد.